Klänning till bebis i trikå

DSC_0731-Redigera

Jag har kommit in i en period när jag syr ganska mycket.  Det känns som om det ofta blir så när jag väl plockat fram symaskinen och alla fina mönster som ligger på lager och väntar. Dessutom har jag ju precis förstått hur snabbt och lätt det är att sy kläder till barn. Det går knappt åt något tyg, allting är i enkla modeller och inget tar mer än typ 1 timme att sy (kanske lite extratid för klipp). Vad mer kan man begära av ett gör-det-själv projekt? Dessutom blir det ju så himla användbart att sy saker till små bebisar. Det var inte det lättaste att få lilla L att sitta på bilderna, hon kan ju knappt hålla huvudet uppe 😉 Men med hjälp av snabb slutartid och lite balanserande så blev det ändå ett par bilder. Jag är ledsen att klänningen ser lite kort ut. Den är egentligen normallåg till knäna, men jag kunde inte kräva av en 3-månaders att hon redan kan stå upp för att modella mammas kläder 😉

DSC_0715

Jag har valt att göra en riktig sy-beskrivning på denna klänning. Jag tycker nämligen tt ofta när man köper ett mönster så är beskrivningen i text och med enbart ett par meningar på varje moment. Inte alltid lätt att reda ut. Sånär jag listat ut just denna modell så tänkte jag det är lika bra att dela med mig så kanske jag besparar någon annan att trixa sig fram till hur alla delas ska sitta ihop. Jag är inte något proffs på detta alls, och det finns säkert flera olika sätt att sy ihop en klänning som denna, men här är mitt sätt.

Detta behöver du för modellen jag sytt:

Tillskärning av babayklänning
Klipp till alla delar på mönstret och var noga när du klipper till alla delar. Bra och korrekt tillklippta delar leder ofta till roligare sömnad där allting passar ihop. Om du, som jag, har ett tydligt mönster kan det också vara bra att mönsterpassa tyger och se till att ränderna är helt raka.
DSC_0610
Sy ihop båda axelsömmarna med overlock eller ziczac.
DSC_0614
Sy ihop halsringningen på kortsidan. Räta mot räta.
DSC_0620
Vänd halsringningen så du har räta sidan utåt.
DSC_0625
Nåla fast halsringningen i hålet mellan axelsömmarna. Räta mot räta.
DSC_0632
När du sytt fast halsringningen och vänder klänningen rätt så ska det se ut såhär.

DSC_0635

DSC_0637
Nåla fast ärmen på klänningen. Börja med att hitta mitten upptill och matcha med mitten på ärmen, jobba dig sedan utåt och forma klänningen efter ärmen.
DSC_0649
När du sytt fast båda ärmarna så ska det se ut såhär.
DSC_0651
Overlocka eller ziczaca kanten på båda ärmarna.
DSC_0653
Overlocka eller zigzaca även nederkanten på klänningen.
DSC_0658
Pressa upp kanten på ärmen till den längd du vill ha. Du kan också dubbelvika kanten om du vill.
DSC_0666
Nåla och sy ihop sidosömmen. Du syr från ärmen och genom hela klänningen i en söm. Tänk på att försöka matcha ränderna när du nålar om du vill mönsterpassa. Annars brukar jag utgå från ärmhålet för att få sömmarna att mötas snyggt där under.
DSC_0669
Jag brukar sy en liten stödsöm i slutet på ärmen för att sömsmånen skall ligga smidigt mot klänningen och inte vika ut sig.
DSC_0682
Mät upp hur mycket fåll du vill ha. Nåla och pressa. Jag har hittat funktionen med en liten sömometer (som jag tror det heter) En väldigt användbar men onödig liten pryl när man gillar att sy :) Men inbland r det de onödiska små prylarna som sätter pricken över i ;)

DSC_0719 DSC_0710

 

Klart! Hoppas du fått lite hjälp med min guide?

GLAD TORSDAG!

2 thoughts on “Klänning till bebis i trikå

  1. Vilken otroligt fin klänning ☺️ Själv är jag också hemma och mammaledig, perfekt att passa på att sy då ?

    Ha en fin onsdag,
    Malin

    1. Tack snälla :) Ja visst är det toppen att få lite tid och sy. Nu hinner jag dessutom att sy lite av alla tyger jag samlat på mig under åren 😉 Glad torsdag till dig!

Comments are closed.