Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies 1

Om jag har någon paradrätt så får det bli denna. Man kanske förresten inte kan kalla något bakat för paradrätt? Men det får jag nog göra, jag bakar ju mycket hellre än lagar mat… :)
Chocolate Chip Cookies 4

Dom här kakorna är mina absoluta favoriter, i alla kategorier, och jag överdriver verkligen inte  nu! Jag har nog bakat detta till alla jag känner. Receptet kommer från mamman i den amerikanska familj som jag bott i ett par gånger, min “USA-mamma” :) Jag har haft receptet i över 12 år och fortfarande inte tröttnat.

Resultatet på kakorna varierar mycket beroende på vilken glutenfri mix du väljer men alla varianter är goda. Tar man Semper fin mix får man kakor som flyter ut mycket och blir sega och väljer man Provena Havremix så får man fasta knapriga kakor. Min favorit är med egenblandade mixen som blir en mellanvariant.

Du kan smaksätta dina kakor med valfri smaksättning. Jag gör för det mesta med enbart mörk choklad (drömgott!) men här är det bara fantasin som sätter gränser – krydda och blanda som du vill. Ett tips är att göra grundsmeten och sedan dela upp den i flera skålar och tillsätta smakerna sedan så får du flera smaker från samma smet

Ingredienser:

200 gr rumsvarmt smör
2,5 dl farin socker
1,2 dl strösocker
2 ägg
ca 5 dl (300 gr) glutenfri mjölmix (gör gärna Egen Mjölmix)
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

Smaksättning Alt 1:
300 gr mörk choklad

Smaksättning Alt 2:
200 gr mörk choklad
100 gr grovt hackade mandlar

Gör såhär:

Vispa ihop socker, farinsocker och smör. Rör i ett ägg i taget. Blanda ihop mjölmix, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör sedan ner mjölblandningen i smeten. Rör ner den mörka chokladen (eller annan smaksättning). Klicka ut smeten på en plåt och platta till kakorna lite med mjölad hand. Grädda 175 grader i ca 10-15 minuter.

Chocolate Chip Cookies 2Chocolate Chip Cookies 3

GLAD FREDAG!