Baby Bok – Fyll i

Baby bok 1 Baby bok 1B Baby bok 2 Baby bok 3 Baby bok 4 Baby bok 5

Innan L föddes så letade jag febrilt efter en såndär fylla-i-bok. Ni vet en sån med längd, vikt, första tanden och så vidare. Och upptäckte att det fanns en hel del olika varianter fyllda till bredden med olika ämnen och rader man skall fylla i. Men jag kände inte riktigt att det passade mig att ha så mycket fält att fylla i. Tänk om jag skulle missa något och så skulle den raden eka tom resten av L’s liv? Det kändes konstigt. Haha, alla är vi olika. Jag ville ha mer utrymme för bilder, tänk vad många bilder man har i sin telefon som man aldrig får tummen ur att sätta i något album. Jag ville dessutom inte ha så mycket förtryckta rader, utan ha mer fritt utrymma att skriva det som faktiskt hänt så det skulle bli tillfälle att skriva en rolig händelse istället för att behöva lämna tomma rader för att lillan kanske inte gjort det som efterfrågats. Så jag gjorde en egen.

Baby bok 6

Baby bok Ladda ner link

Du kan såklart göra boken på en massa olika sätt. Men jag har fått en sån fin liten “sätta-ihop-bok” maskin av min moster i present så jag har lyxen att kunna sätta ihop mina egna spiralbundna böcker. Skulle ni inte ha samma möjlighet kan man såklart sätta in papperna i en vanlig pärm, eller klistra dem i ett fotoalbum etc. Finns ju massor av möjligheter. Men tänk på att jag gjort PDF filen för att skrivas ut dubbelsidigt med lite olika marginal beroende på om det är en höger- eller vänsterhängd sida.

Detta har jag använt:

  • Kartong till stommen av pärmar
  • Papper till yttersidan
  • Papper till insidan
  • Dubbelhäftade supertejp (från Biltema)
  • Sax, skärmaskin och linjal
  • Zutter spiralbindnings hålslag
Baby bok 7
Börja med att skriva ut Babyboken på de papper du vill ha. Jag har fått dessa utskrivna på lite tjockare A4 papper så att bläck eller fina tuschpennor inte blöder igen till baksidan. Jag har gjort boken för att skrivas ut dubbelsidigt, men det går bra att även skriva ut enkelsidigt om man skulle vilja t.ex. klistra in sidorna i ett fotoalbum eller liknande. Boken är inte heller utskriven fullt ut i kanterna på ett A4 ark utan jag har beskurit varje sidan med lite marginal för att få ett annorlunda format på boken och för att effektivt kunna använda A4 papper till framsidan.
Baby bok 16
Olika skrivare skriver ut med olika marginaler. Testa vilken du har och skär bort den vita kant som blir på de mönstrade sidorna. I mitt fall anpassade jag med 10 mm i ovankant, 7 mm på vardera sidor och sedan 15 mm i nederkant. Men det kan variera och det spelar inte så stor roll vilket du får. OBS: Boken är gjort för att skrivas ut dubbelsidigt, det innebär att alla sidor har en olika stor marginal beroende på om de skall vara till vänster eller höger.
Baby bok 8
Klipp till kartong till pärmen av boken. Dessa mäter 20×27 cm och kartongen är ca 2 mm tjock för att få en bra stabil utsida. OBS! Tänk på att anpassa storleken på kartongen efter hur din utskriva Babybok PDF blev i storleken. Jag har lärt mig att marginalen blir olika på olika skrivare., så gör först ordning innersidorna och anpassa sedan utsidan att matcha insidan.
Baby bok 9
Välj vilket papper du vill ha till utsidan och klipp till det lite större än kartongen. Här har jag valt ett ljusgrått.
Baby bok 10
Tejpa fast det grå pappret på kartongen och klipp bort lite på varje hörn så att du snyggt kan vika över pappret över kanten.

Baby bok 11

Baby bok 12
Vik över alla sidor. Vik topp och botten först och sedan långsidorna så att alla hörn få likadana veck.

Baby bok 13

Nu har jag satt på en insida på kartongen och stansat hål med min Zutter maskin.

Baby bok 14
Jag stansar även hål på insidorna med Zuttermaskinen och boken är nu redo att sättas ihop. Här kan ni se lite fler varianter på boken med en grön utsida och blommig insida. Baby bok 17Baby bok 18

Baby bok 19
Klart! :)

Hoppas att ni vågar prova och att någon mer får användning av boken? Det är ju en fin present att ge bort och ett minne för livet för barnen. Jag vet att böckerna ovan snart ska hem till sina nya ägare och förhoppningsvis fyllas med foton och minnen.

GLAD TORSDAG!