Lekfilt till min lilla person

Lekfilt 1

Lillan växer och växer och allt mer tid spenderas på golvet med bus och lek. Jag ville gärna skaffa någon lekfilt att vara på så man slipper sitta rakt på det hårda golvet. Dessutom så kliade det i fingrarna efter att få måla lite på tyg efter jag såg liknande galet fina handdukar snurra runt på Instagram i somras. Jag sparade bilden på handduken som en skärmdump från Instagram och nu kan jag inte hitta vart man kan köpa handduken, men om någon vet så länka gärna. Vill gärna de inspirations cred till den som kom på den runda handduken! :)

Lekfilt 8 Lekfilt 10

Om du skulle vilja göra en egen variant så gjorde jag såhär:

Material:

  • 1,5 meter Bomullstyg – natur
  • Textilfärg i svart, vitt och grått
  • Textilpenna i svart
  • Plattvadd till fyllning
  • Verktyg: Sax, penslar, symaskin och penna.
Lekfilt 2
Jag började med att klippa till två runda tygstycken. Jag gjorde den så stor som tyget tillät. I mitt fall blev den ca 150 cm i diameter. Sedan började jag måla mitt mönster från centrum och arbetade mig utåt. Jag använde en blyertspenna för att skissa lite innan jag började måla.
Lekfilt 3
För de fält som jag valde att måla svarta så fyllde jag i mönstret med svart textil tusch först, innan jag började fylla med textilfärg, för att det skulle gå lättade att få skarpa kanter. Det gjorde arbetet lite enklare också eftersom målandet blev mer som att färglägga i en målarbok :)
Lekfilt 4
FIXERING: Efter du har målat färdigt filten så skall textilfärgen fixeras. Det gör du genom att stryka på den med ditt strykjärn utan ånga. Fixeringen gör så att du kan tvätta tyget sedan utan att färgen tvättas ur. SY IHOP: Sy ihop båda cirklarna men lämna e öppning där du kan stoppa i plattvadden. Använd din cirkel som mall och klipp till plattvadd för fyllning. Jag använde 3 lager plattvadd för att få lite extra fluffig filt. STOPPA I FYLLNING: Stoppa i fyllningen i din filt och sy igen hålet.

Lekfilt 5

Lekfilt 6
För att fixera stoppningen (plattvadden) i filten, så den inte flyttar sig inuti och blir klumpig, så använde jag ett vanligt bomullsgarn och sydde enkla sömmar (upp ner upp ner…) längs med några av de cirklar som passade. Totalt blev det 3 ringar.

Lekfilt 7

Hoppas ni också vill prova er egen variant och skulle ni pyssla ihop en så lämna gärna en kommentar så jag får se hur det blev <3 :)

Lekfilt 11 Lekfilt 12 Lekfilt 13 Lekfilt 14 Lekfilt 15