En stickad lampskärm – Ikea

Lampskarm 1
Jag fick ett sånt fint mail från en läsare (Hej Anthoula!) som sett mina stickade lampskärmar på min gamla blogg. Hon ville veta hur man gjorde, så här kommer en favorit i repris :)

Lampskarm 2

OBS! Jag måste säga att detta är en av väldigt få beskrivningar som jag gjort på stickning. Så snälla ge feedback om ni inte förstår eller saknar någon information, så lovar jag att hjälpa till bäst jag kan :)

Material:

Innehåll: 100% Ull
Vikt/längd: 50 g = ca. 50 meter
Rekommenderade stickor: 6-8 mm
Stickfasthet: 10 x 10 cm = 11 m x 15 v
Handtvätt, max 30°C / Torkas plant / Kan tovas

Så gör du:

I enkla ord kan man säga att man stickar ribbstickning (i detta fallet är det 2 räta maskor och 2 aviga maskor) sedan gör man ett varv där man gör omslag på 6 maskor åt gången (se detaljer nedan) och sedan stickar man 5 varv igen och gör ett nytt omslag men denna gången med en förskjutning. På så sätt får man utseendet som ser ut som ett nät. 

Lägg upp 96 maskor på rundstickan.
v 1-5: Sticka ribbstickning. 2rm, 2am
v 6: **lyft av 2rm+2am+2rm (totalt 6 st maskor skall lyftas av) på en stödnål/säkerhetsnål. Vira garnet två varv runt de sex maskorna, Dra åt lite, men dessa två varv skall vara ungefär lika hårt som maskorna är breda. Sätt tillbaka de ostickade maskorna och sticka dem som vanligt. Sticka sedan 2 am.** Upprepa **…** hela varvet.
v 7-11 (fem varv): Sticka ribbstickning 2rm, 2am
v 12: Sticka 2rm+2am. Sedan skall du upprepa samma teknik som varv 6 men denna gången förskjutet så du får effekten enligt bilderna. **lyft av 2rm+2am+2rm (totalt 6 st maskor skall lyftas av) på en stödnål/säkerhetsnål. Vira garnet två varv runt de sex maskorna. Sätt tillbaka de ostickade maskorna och sticka dem som vanligt. Sticka sedan 2 am.** Upprepa **…** hela varvet.
v 13-17 (fem varv): Sticka ribbstickning 2rm, 2am
v 18: **lyft av 2rm+2am+2rm (totalt 6 st maskor skall lyftas av) på en stödnål/säkerhetsnål. Vira garnet två varv runt de sex maskorna, Dra åt lite, men dessa två varv skall vara ungefär lika hårt som maskorna är breda. Sätt tillbaka de ostickade maskorna och sticka dem som vanligt. Sticka sedan 2 am.** Upprepa **…** hela varvet.
v 19-23 (fem varv): Sticka ribbstickning 2rm, 2am
v 24: Sticka 2rm+2am. Sedan skall du upprepa samma teknik som varv 6 men denna gången förskjutet så du får effekten enligt bilderna. **lyft av 2rm+2am+2rm (totalt 6 st maskor skall lyftas av) på en stödnål/säkerhetsnål. Vira garnet två varv runt de sex maskorna. Sätt tillbaka de ostickade maskorna och sticka dem som vanligt. Sticka sedan 2 am.** Upprepa **…** hela varvet.
v 25-29: Sticka ribbstickning. 2rm, 2am
v 30: **lyft av 2rm+2am+2rm (totalt 6 st maskor skall lyftas av) på en stödnål/säkerhetsnål. Vira garnet två varv runt de sex maskorna, Dra åt lite, men dessa två varv skall vara ungefär lika hårt som maskorna är breda. Sätt tillbaka de ostickade maskorna och sticka dem som vanligt. Sticka sedan 2 am.** Upprepa **…** hela varvet.
v 31-35 (fem varv): Sticka ribbstickning 2rm, 2am
v 36: Prova på lampskärmen om du har tillräckligt många varv. Om det ser bra ut är det bara att maska av arbetet.

Hoppas ni hängde med i beskrivningen? Lämna gärna en kommentar eller länk om ni testar så jag får se hur det blir :)

Lampskarm 3Lampskarm 4

GLAD ONSDAG!