Baby leggings till juliga dagar

DSC_0215-Redigera

DSC_0009

Att sy babyleggings har snabbt blivit en av mina favoriter. Det finns ju massor med kläder i min garderob som kan återanvändas och blir till små fina kläder till lilla L. Som denna gamla julkjolen som jag hittade i garderoben.

Här kommer en liten beskrivning på hur man knåpar ihop ett par leggings :) Jag är inget proffs på detta men jag har försökt få med alla punkter nedan för att få ihop ett par bra byxor.

Du behöver:

  • Ett mönster på baby leggings. Jag har använt ett mönster från Stoff & Stil men det finns flera bra mönster därute (även ett par gratis varianter) och jag vet att det kommer finnas ett mönster i det nya numret av tidningen Burda Style som kommer nu i December.
  • Tyg i trikå, eller med stretch (Alternativt ett passande plagg att sy om som jag gör här)
  • Resårband till midjan
  • Verktyg: Sax och symaskin (eventuellt overlock)
DSC_0145
Klipp till två delar till dina leggings. Jag har valt ett mönster som är väldigt “randigt” och då är det bra att mönsterpassa delarna. Kjolen räckte till två par leggings och jag kunde mönsterpassa ett av dem helt ok, det andra paret blev inte helt lika bra.
DSC_0181
Börja med att fålla bensluten. I mitt fall kunde jag återanvända fållen på kjolen så jag behövde inte göra någon ny.
DSC_0156
Lägg de två delarna räta mot räta och sy de båda grensömmarna. Jag har sytt med overlock, men det funkar fint med ziczac på din symaskin.
DSC_0159
Nåla ihop inner-ben-sömmen och de till att grenen matchas i alla sömmar, samt att de båda benen får ett fint avslut. Tips! När jag overlockar brukar jag också sy en stärkande liten raksöm längst ner på benen så att sömmen inte repar upp.
DSC_0162
Mät upp så mycket resår som du behöver på midjan. Här kan du antingen följa mönstrets rekommendation eller/och mäta midjan på din lilla modell.
DSC_0170
Sy ihop resåren med en zig-zac-söm och markera ut fyra punkter jämt fördelat runt cirkeln. Detta gör du enkelt genom att vika cirkeln dubbel och markera punkterna.
DSC_0172
Markera ut motsvarande fyra punkter på byxorna och matcha ihop med resåren. Du borde ha en resår som är mindre än byxorna och därmed blir tyget lite hängande mellan varje nål. Detta lösa tygen skall sedan sträckas ut när du syr fast resåren (nästa steg)
DSC_0175
Sy fast resåren enligt bilden genom att zigzaca ytterkanten. Det är viktigt att du sträcker ut arbetet ordentligt medan du gör detta så att resåren kan behålla sin elasticitet när du sedan skall använda byxorna. Om du syr utan att sträcka kommer resåren inte få så mycket giv utan bli “låst” och då kan det bli lite tight i midjan för den lille/lilla 😉 Jag brukar börja vid en av nålarna och sedan tar jag tag i nästa nålen (1/4 varv bort) och drar ordentligt medan jag syr fram till den nålen. Sedan släpper jag och laddar om genom att ta tag i nästa fjärdedel och dra ut den. Sen upprepar jag hela varvet runt.
DSC_0183
När du zic-zacat enligt ovan så viker du in enligt bilden.
DSC_0185
Sy en raksöm för att fästa resåren enligt bilden. Även här är det noga att dra och spänna ut tyget så att resåren kan behålla sitt “giv”
DSC_0208
KLART!

Hoppas ni vill testa själva och lämna gärna en kommentar eller tagga på instagram så jag kan få se era skapelser.

GLAD SÖNDAG!